Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Hoftesmerter: Årsaker og Behandling – Velbehag klinikk

Innhold

Hofteleddet tåler gjentatte bevegelser og en del slitasje. Dette kuleleddet, som er kroppens største, er satt sammen på en måte som tillater flytende bevegelser. Hver gang man bruker hoften, for eksempel ved å løpe, hjelper en “pute” av brusk til å forhindre friksjon når hoftebenet beveger seg. Til tross for denne beskyttelsen, kan hofteleddet slites og skades over lengre tid. Muskler og sener i hoften kan bli overbrukt, og ben i hoften kan knekke ved fall eller annen skade. Enhver av disse forholdene kan føre til hoftesmerter. 

Dersom man får vonde og såre hofter, finnes det informasjon over hva som kan forårsake ubehaget og hvordan man kan lindre smertene. 

Årsaker til hoftesmerter

Dette er noen av tilstandene som vanligvis forårsaker hoftesmerter:

 • Artritt – slitasjegikt og revmatoid artritt er blant de vanligste årsakene til hoftesmerter, spesielt hos eldre voksne. Leddgikt fører til betennelse i hofteleddet og nedbryting av brusken som demper hoftebenet. Smertene blir gradvis verre over tid. Personer med leddgikt føler også stivhet og har redusert bevegelsesmotorikk i hoften. 
 • Hoftebrudd – med alderen kan beinene bli svake og sprø. Svekkede bein er mer sannsynlig å knekke under et fall. 
 • Bursitt – det finnes poser med slim mellom vev som bein, muskler og sener. Slike slimposer kalles bursa på latin. De letter friksjonen fra vevene som gnis sammen ved bevegelse. Når posene blir betent, kan de forårsake smerte. Betennelse i bursa skyldes vanligvis gjentatte aktiviteter som overanstrenger eller irriterer hofteleddet.  
 • Senebetennelse – sener er tykke vevsbånd som fester bein til muskler i kroppen. Tendinitt er en betennelse eller irritasjon i senene. Det er vanligvis forårsaket av gjentatt stress fra overbelastning. 
slitasjegikt og revmatoid artritt er blant de vanligste årsakene til hoftesmerter, spesielt hos eldre voksne.
Slitasjegikt og revmatoid artritt er blant de vanligste årsakene til hoftesmerter, spesielt hos eldre voksne.
 • Strekk av muskler eller sener – gjentatte aktiviteter kan belaste musklene, sener og leddbånd som støtter hoftene. Når de blir betent på grunn av overforbruk, kan de forårsake smerte og hindre hoften i å fungere som normalt. 
 • Rift i bruskringen – bruskringen, kalt labrum, følger den ytre kanten av hofteleddet. I tillegg til å avlaste hofteleddet, fungerer labrum som en gummibeskyttelse for å holde ballen på toppen av lårbenet trygt i hofteskålen. Idrettsutøvere og personer som utøver repeterende bevegelser har høyere risiko for å utvikle dette problemet. 
 • Kreft – svulvster som starter i beinet eller som sprer seg til beinet kan forårsake smerter i hoftene, så vel som i andre bein i kroppen. 
 • Avaskulær nekrose – denne tilstanden oppstår når blodstrømmen til hoftebenet bremses og bensvevet dør. Selv om det kan påvirke andre bein, skjer denne tilstanden oftest i hoften. Det kan være forårsaket av hoftebrudd eller dislokasjon, eller fra langvarig bruk av høydose steroider. 

Symptomer på hoftesmerter 

Avhengig av tilstanden som forårsaker hoftesmerter, kan man føle ubehag i:

 • Lår
 • Innsiden av hofteleddet
 • Lysken
 • Utenfor hofteleddet
 • Baken 

Noen ganger kan smerter fra andre områder av kroppen, for eksempel ryggen eller lysken, stråle ut til hoften. Man vil da legge merke til at smerten blir verre med aktivitet, spesielt hvis den er forårsaket av leddgikt. Sammen med smertene kan man ha redusert bevegelseskapasitet. Noen mennesker utvikler halting av vedvarende hoftesmerter. 

Hispanic young woman expresses back pain while doing sports
Hoftesmerter kan ofte bli verre med aktivitet.

Lindring av hoftesmerter 

Hvis hoftesmerter er forårsaket av en muskel- eller senebelastning, slitasjegikt eller senebetennelse, kan man vanligvis lindre den med en reseptfri og smertestillende medisin som paracetamol eller et ikke-steroid antiinflammatorisk legemiddel som ibuprofen eller naproxen. Revmatoid artritt-behandlinger inkluderer også reseptbelagte antiinflammatoriske medisiner som kortikosteroider, sykdomsmodifiserende antirevmatiske medisiner som metotreksat og sulfasalazin, og biologiske midler som retter seg mot immunsystemet.

En annen måte å lindre hoftesmerter på er ved å holde isen til området i 15 minutter noen ganger om dagen. Prøv å hvile det berørte leddet så mye som mulig til du føler deg bedre. Man kan også prøve å varme opp området. Et varmt bad eller en dusj kan hjelpe med å klargjøre muskelen for strekkøvelser, som kan redusere smerte.

Hip Pain
En god måte å lindre hoftesmerter på er ved å holde isen til området i 15 minutter noen ganger om dagen.

Har man leddgikt, kan trening av hofteleddet med øvelser som tøying og motstandstrening redusere smerte og forbedre leddmobiliteten. Svømming er for eksempel en god øvelse som ikke påvirker leddgikt. Fysioterapi kan også bidra til å øke bevegelsesområdet. 

Når artrose blir så alvorlig at smertene er intense eller hofteleddet blir deformert, kan en total hofteprotese være en vurdering. Personer som bryter hoften trenger noen ganger kirurgi for å fikse bruddet eller erstatte hoften. Kontakt helsepersonell dersom smertene ikke forsvinner, eller hvis du merker hevelse, rødhet eller varme rundt leddet. Ring også hvis du har hoftesmerter om natten eller når du hviler.

Få medisinsk hjelp umiddelbart hvis: 

 • Hoftesmertene kom plutselig
 • Et fall eller annen skade utløste hoftesmertene
 • Leddet ser deformert ut eller blør
 • Det kom en poppende lyd i leddet da det ble skadet
 • Intense smerter
 • Det kan ikke legges vekt på hoften
 • Kan ikke bevege beinet eller hoften 
Bestill time

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!