Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Sopp på tungen: Symptomer, årsaker, behandlinger og forebygging

Innhold

Hva er trøske (sopp på tungen)?

Trøske (sopp på tungen), også kjent som munntrøske, er en soppinfeksjon forårsaket av Candida. Denne infeksjonen kan forekomme når den naturlige balansen av bakterier i munnen blir forstyrret, og dette skaper et gunstig miljø for Candida å vokse og formere seg.

Hvordan oppstår trøske?

Selv om Candida finnes naturlig i små mengder i kroppen, kan ulike faktorer forstyrre balansen og forårsake en infeksjon. Blant årsakene til trøske er:

 • Antibiotika og steroidmedisinering
 • Cellegift
 • Proteser
 • Diabetes
 • Tørr munn
 • HIV og andre immunsystemmangler
 • Røyking
 • Amming

Spedbarn, særlig de under 6 måneder, og eldre voksne er mest utsatt for trøske.

Tørr munn, en av hovedårsakene til sopp på tungen
Tørr munn, en av hovedårsakene til sopp på tungen

Symptomer på trøske

Vanlige symptomer på trøske inkluderer:

 • Hvite flekker i munnen
 • Rødhet rundt munnen
 • Smerte og ømhet i munnen
 • Følelse av bomull i munnen
 • Brennende følelse
 • Svelgevansker
 • Metallisk smak på tungen
Portrait african american suffering from tonsillitis angina standing outdoors portrait unhealthy
Svelgevansker

Diagnose

For en nøyaktig diagnose er det nødvendig med en legekonsultasjon. Legen vil se på de fysiske tegnene og ta en prøve fra innsiden av munnen for laboratorietesting.

Behandling

Selv om milde tilfeller av trøske kan forsvinne av seg selv, er det viktig med tidlig behandling for alvorlige tilfeller. Soppdrepende medisiner, i form av munnvann, piller eller salver, er de vanligste behandlingsalternativene.

Female Patient Opening Mouth
Om du er usikker så skader aldri en liten helsesjekk.

Hjemmeremedier for trøske

9 hjemmeremedier Det er viktig å behandle munntrøske så snart som mulig for å begrense infeksjonen. Leger foreskriver ofte soppdrepende medisiner i form av munnskyllevæsker, piller eller pastiller.

Milde tilfeller av munntrøske kan forsvinne av seg selv.

Følgende hjemmeremedier, brukt i tillegg til soppdrepende medisiner, kan hjelpe med å lindre symptomer på infeksjonen.

Saltvann 

Salt har antiseptiske, rensende og beroligende egenskaper. Dette gjør det til et vanlig hjemmeremedi for mange munnproblemer.

Å skylle munnen med saltvann kan hjelpe med å lindre symptomer på munntrøske.

Bruk:

Oppløs 1/2 teskje salt i 1 kopp varmt vann. Skyll munnen med løsningen. Spytt ut saltløsningen.

little girl rinsing her mouth after brushing teeth
little girl rinsing her mouth after brushing teeth

Natron/bakepulver

Å skylle munnen med natron (natriumbikarbonat) kan hjelpe med å behandle munntrøske.

I en studie fra 2009 så forskere på effektiviteten av natriumbikarbonat som et desinfeksjonsmiddel for Candida albicans festet til akrylresin. Testen var ment for å simulere daglig desinfeksjon av proteser.

Forskere konkluderte med at selv om natron ikke var den mest effektive formen for desinfeksjonsmiddel, kan det kan fungere

Bruk:

Oppløs 1/2 teskje natron i 1 kopp varmt vann. Skyll munnen med løsningen. Spytt ut løsningen.

Yoghurt 

Probiotisk yoghurt inneholder levende «gode» bakteriekulturer som kan hjelpe med å behandle munntrøske.

Kulturene dreper ikke Candida. Isteden stopper de veksten. De kan også hjelpe med å gjenopprette den riktige balansen av gode til dårlige bakterier i munnen.

Siden yoghurt er myk, er det også en flott mat å spise hvis du har problemer med å svelge på grunn av smertefulle munn- og halslesjoner.

Bruk:

Spis yoghurt et par ganger daglig ved første tegn på munntrøske. Velg usøtet yoghurt siden Candida trives på sukker. Hvis du ikke liker yoghurt, kan du få samme fordel ved å ta et daglig probiotisk tilskudd.

Beautiful young business woman working with computer while eating yogurt in the kitchen at home.
Spis yoghurt et par ganger daglig ved første tegn på munntrøske

Gurkemeie

Gurkemeie får sin sterke gule farge fra curcumin. Curcumin er en kraftig forbindelse antatt å ha antiinflammatoriske evner.

Ifølge en studie fra 2010 på mus kan curcumin behandle munntrøske. Studien fant curcumin å være et soppdrepende middel mot både albicans og ikke-albicans-arter av Candida, spesielt når det kombineres med piperine.

Piperine er en forbindelse funnet i svart pepper som hjelper kroppen med å absorbere gurkemeie. Videre forskning på mennesker er nødvendig.

Bruk:

Lag «gyllen melk» ved å kombinere 1/4 til 1/2 teskje gurkemeiepasta (kjøpt eller hjemmelaget) med et lite klype svart pepper og 1 kopp filtrert vann eller melk etter ditt valg. 

Varm opp i en kjele til det er varmt. Skyll munnen med blandingen mens du drikker den.

Nelikolje 

Mennesker har brukt nelikolje som et folkemiddel mot munnproblemer i århundrer. Den brukes fortsatt i tannpleie i dag som et antiseptisk middel og smertestillende.

Ifølge en in vivo og in vitro studie fra 2005 på rotter, ble hovedforbindelsen i nelikolje (eugenol) funnet å være like effektiv i behandling av munntrøske som det soppdrepende legemidlet nystatin (Mycostatin).

Videre forskning på mennesker er fortsatt nødvendig, men det kan fungere som et gunstig tillegg til behandling.

Bruk:

Ta nelikolje som et kosttilskudd som anvist av produsenten eller legen din. Du kan også lage et munnvann av nelik:

La 1 teskje hele malt nellik trekke i 1 kopp kokende vann i minst 5 minutter. Sil løsningen og behold væsken. Skyll munnen med væsken. Spytt ut løsningen. Nellik kan forårsake en allergisk reaksjon eller en bedøvende effekt i munnen hos noen mennesker.

Essential oil of cloves.
nelikolje

Oreganoolje

Oreganoolje brukes til å smaksette mat, men den har også antimikrobielle og soppdrepende evner.

Ifølge eldre forskning fra 2001 utført på mus og in vitro, var oreganoolje effektiv mot Candida albicans. Ytterligere forskning er nødvendig.

Bruk:

Bland 2 dråper oreganoolje med 1 kopp vann. Skyll munnen med blandingen. Spytt ut løsningen. Bruk aldri ufortynnet oreganoolje muntlig eller topisk.

Eplecidereddik

Mennesker med proteser har en høyere risiko for munntrøske. Proteser som ikke passer ordentlig eller som ikke rengjøres godt gir det ideelle miljøet for Candida å trives. Dette kan forårsake en tilstand som ligner på trøske kalt protese stomatitt.

Ifølge en in vitro studie fra 2015, har eplecidereddik soppdrepende egenskaper mot Candida og kan være et godt alternativt behandlingsalternativ for mennesker med protese stomatitt.

Bruk:

Tilsett 1 teskje rå, ufiltrert eplecidereddik til 1 kopp vann. Skyll munnen med blandingen i minst 15 sekunder. Spytt ut blandingen.

Vitamin C

Vitamin C (også kalt askorbinsyre) er nødvendig for riktig immunsystemfunksjon. Den gjør dette ved å oppmuntre produksjonen av hvite blodceller, som hjelper med å beskytte kroppen din mot infeksjon.

Den hjelper også disse cellene til å fungere mer effektivt og beskytter dem mot skadelige molekyler.

Et sunt immunsystem hjelper med å bringe balanse tilbake til kroppen din. Økning av inntaket av vitamin C hvis du er mangelfull kan hjelpe kroppen din med å bekjempe infeksjonen.

Merk: Selv om disse hjemmeremediene kan gi lindring, bør de ikke erstatte medisinsk behandling. Hvis du mistenker at du har trøske, bør du konsultere en lege for korrekt diagnose og behandling. Ikke alle hjemmeremedier er trygge for alle, spesielt spedbarn, gravide kvinner eller personer med visse underliggende medisinske tilstander, så det er alltid lurt å konsultere en helsepersonell før du prøver en ny behandling.

Vitamin C
Vitamin C

Forebygging

For å redusere risikoen for trøske:

 • Oppretthold god oral hygiene ved å pusse og tanntråd regelmessig.
 • Skyll munnen etter måltider og medisinering.
 • Hold proteser rene.
 • Bruk probiotika eller yoghurt med laktobaciller.

Konklusjon

Mens trøske er en vanlig tilstand, er det viktig å forstå dens årsaker, symptomer og behandlingsmuligheter. Hjemmeremedier kan være nyttige for å lindre noen av symptomene, men de er ikke en erstatning for soppdrepende medisiner. Ved å følge forebyggende tiltak kan du redusere risikoen for å utvikle denne soppinfeksjonen. Hvis du mistenker at du har trøske, bør du søke medisinsk råd så snart som mulig.

Bestill time

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!