Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Prolaps i nakken: Symptomer og behandlinger

Innhold

Prolaps i nakken er en vanlig tilstand som kan føre til nakkesmerter og utstrålende smerter i armene. Det kan også føre til svekkelse i armene og nedsatt følelse. Prolaps i nakken kan oppstå som følge av skade eller slitasje på mellomvirvelskivene i nakken.

Bilde av dame med prolaps i nakken.

Hva er prolaps i nakken

Prolaps i nakken oppstår når mellomvirvelskivene i nakken blir skadet eller slitt. Dette kan føre til at skivene buler ut og presser på nervene som går ut fra ryggmargen. Dette kan føre til nakkesmerter, utstrålende smerter i armene, svekkelse i armene og nedsatt følelse. De fleste som får prolaps i nakken blir bra igjen av seg selv, men i noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig.

Diagnostisering av nakkeprolaps

Diagnostisering av prolaps i nakken kan innebære en fysisk undersøkelse av nakken og armene, samt røntgen, CT eller MR-undersøkelse. Disse undersøkelsene kan gi legen informasjon om omfanget av prolapsen og om det er noen skade på nervene. Legen kan også be pasienten om å utføre visse bevegelser for å se om det forverrer smerten eller svekkelsen i armene.

Rask innledning:

  • Prolaps i nakken kan føre til nakkesmerter og utstrålende smerter i armene, svekkelse i armene og nedsatt følelse.
  • Diagnostisering av prolaps i nakken kan innebære en fysisk undersøkelse av nakken og armene, samt røntgen, CT eller MR-undersøkelse.
  • De fleste som får prolaps i nakken blir bra igjen av seg selv, men i noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig.

Hva er prolaps i nakken

Dame som føler på smerte i nakken.

Prolaps i nakken er en tilstand der en av skivene mellom nakkevirvlene har blitt skadet eller slitt. Skivene i nakken fungerer som støtdempere og gir også bevegelighet til nakken. Skivene består av en ytre hard ring og en myk indre kjerne. Når den ytre ringen sprekker, kan den myke kjernen presse seg ut og gi trykk mot nerveroten eller ryggmargen. Dette kalles skiveprolaps.

Årsaker til prolaps i nakken

Årsakene til prolaps i nakken kan være mange. Det kan skyldes aldersrelatert slitasje, skader, eller feilbelastning. Stillesittende arbeid, dårlig holdning, og mangel på fysisk aktivitet kan også øke risikoen for prolaps i nakken.

Symptomer på nakkeprolaps

Symptomene på prolaps i nakken kan variere fra person til person. De vanligste symptomene er smerter i nakken og utstrålende smerter i en eller begge armene. Smerter kan også oppstå i skuldrene og mellom skulderbladene. I tillegg kan man oppleve nummenhet og prikking i armer og hender, samt svekket kraft i armer og hender.

I de fleste tilfeller vil prolaps i nakken bli bedre av seg selv innen noen uker til måneder. Men i noen tilfeller kan det være nødvendig med behandling. Dette kan inkludere smertestillende medisiner, fysioterapi, kiropraktikk, eller i mer alvorlige tilfeller, kirurgi.

Det er viktig å oppsøke lege dersom man opplever smerter og symptomer som kan tyde på prolaps i nakken, da tidlig behandling kan bidra til raskere bedring og forebygge komplikasjoner.

Relatert: Sure oppstøt: 9 hjemmebehandlinger du kan teste

Diagnostisering av nakkeprolaps

Bilde av person som våkner opp med smerte i nakke og rygg.

Nakkeprolaps kan være en smertefull tilstand som kan gi ulike symptomer som smerter, nummenhet, prikking og svekket kraft i armer og ben. For å diagnostisere nakkeprolaps, vil legen foreta en klinisk undersøkelse og eventuelt benytte seg av bildediagnostikk.

Klinisk undersøkelse

Ved en klinisk undersøkelse vil legen undersøke nakken, armer og ben for å kartlegge eventuelle nevrologiske utfall som kan indikere en nakkeprolaps. Legen vil også teste muskelstyrke og reflekser i armer og ben. Basert på funnene fra den kliniske undersøkelsen, kan legen vurdere om det er nødvendig med videre utredning.

Bildediagnostikk

Bildediagnostikk kan være nødvendig for å bekrefte diagnosen nakkeprolaps og for å kartlegge omfanget av skaden. Vanlige bildediagnostiske undersøkelser som kan benyttes er MR (magnetisk resonans) og CT (computertomografi). MR er den mest vanlige undersøkelsen og gir en detaljert fremstilling av nakken og skivene mellom virvlene. CT kan være aktuelt dersom det er behov for å se på beinstrukturene i nakken.

Bildediagnostikk kan også være nyttig for å utelukke andre årsaker til smertene, som for eksempel brudd eller svulster. Legen vil vurdere om bildediagnostikk er nødvendig basert på funnene fra den kliniske undersøkelsen og pasientens symptomer.

Behandling av nakkeprolaps

Bilde fra behandling av nakkeprolaps.

Nakkeprolaps kan behandles på flere måter, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden. Her er noen vanlige behandlingsmetoder for nakkeprolaps:

Konservativ behandling

Konservativ behandling av nakkeprolaps er den første linjen av behandling for de fleste pasienter. Det inkluderer medikamentell behandling, fysikalsk behandling, traksjonsbehandling, moderne kiropraktorbehandling, rehabiliteringsøvelser, nakkestabilitetstrening, strikktrening for skuldre og skulderblad, cervikale McKenzie øvelser, ergonomiske tilpasninger og egentiltak.

Fysikalsk behandling kan omfatte massasje, varme- eller kuldebehandling, elektroterapi, akupunktur og lignende behandlinger. Traksjonsbehandling kan hjelpe med å redusere trykket på nervene i nakken. Moderne kiropraktorbehandling fokuserer på å justere nakken for å forbedre bevegelighet og redusere smerte. Rehabiliteringsøvelser, nakkestabilitetstrening og strikktrening for skuldre og skulderblad kan hjelpe med å styrke musklene i nakken og forbedre holdningen. Cervikale McKenzie øvelser kan hjelpe med å redusere smerte og forbedre bevegelighet i nakken. Ergonomiske tilpasninger og egentiltak kan hjelpe med å redusere belastningen på nakken og forbedre holdningen.

Kirurgiske inngrep

Kirurgi kan være nødvendig for noen pasienter med nakkeprolaps som ikke responderer på konservativ behandling. Kirurgiske inngrep kan omfatte mikrodiskektomi eller laminotomi. Mikrodiskektomi innebærer fjerning av en del av den skadede mellomvirvelskiven. Laminotomi innebærer fjerning av deler av ryggvirvlene for å gi mer plass til nervene i nakken.

Det er viktig å merke seg at kirurgi vanligvis bare anbefales når konservativ behandling ikke har vært vellykket, eller hvis pasienten har alvorlige symptomer som svekket kraft i armer eller ben. Kirurgi kan ha risiko for komplikasjoner, og det er derfor viktig å diskutere fordeler og ulemper med legen før man tar en beslutning om kirurgi.

Relatert: Øyelokkoperasjon (blefaroplastikk): Alt du trenger å vite

Forebygging og rehabilitering

Bilde av dame som fikset opp i nakkeprolapsen.

Forebyggende tiltak

Selv om det kan være vanskelig å forhindre prolaps i nakken helt, finnes det noen tiltak som kan redusere risikoen for å utvikle tilstanden. Det er viktig å opprettholde en god holdning, spesielt når man sitter foran en datamaskin eller kjører bil over lengre tid. Å ta pauser og bevege seg jevnlig kan også bidra til å forebygge prolaps.

Det er også viktig å styrke musklene i nakken og ryggen for å øke stabiliteten i området. Dette kan gjøres gjennom øvelser som involverer bevegelse av hodet og nakken, samt styrketrening av musklene i nakken og ryggen. Å opprettholde en sunn vekt og unngå røyking kan også bidra til å redusere risikoen for prolaps i nakken.

Rehabiliteringsøvelser

For de som allerede har utviklet prolaps i nakken, kan rehabiliteringsøvelser bidra til å redusere smerte og øke bevegeligheten i området. Før man starter med øvelsene, er det viktig å få en vurdering av en kvalifisert helsepersonell for å sikre at øvelsene er trygge og effektive.

Noen øvelser som kan være nyttige inkluderer strekkøvelser for nakken, som kan bidra til å lindre smerte og øke bevegeligheten i området. Styrketrening av musklene i nakken og ryggen kan også bidra til å øke stabiliteten i området og redusere risikoen for fremtidige prolaps.

I tillegg kan det være nyttig å gjøre øvelser som involverer bevegelse av hodet og nakken, for eksempel sakte sideveis bevegelse av hodet eller sirkulære bevegelser av nakken. Å delta i en rehabiliteringsprogram som inkluderer fysioterapi eller kiropraktikk kan også bidra til å redusere smerte og øke bevegeligheten i området.

Ofte stilte spørsmål

Dame med smerter i nakken

Hvilke symptomer indikerer en prolaps mellom C6-C7?

Symptomer på en prolaps mellom C6-C7 inkluderer nakkesmerter som stråler ut i en eller begge armene, nedsatt hudfølelse og redusert kraft i armen, såkalte nevrologiske utfall. Smerteintensiteten kan variere avhengig av hvilken stilling hodet holdes i.

Hvilke smertestillende midler er effektive for nakkeprolaps?

Smertestillende midler som ibuprofen og paracetamol kan være effektive for å lindre smerte ved nakkeprolaps. Sterkere smertestillende midler som tramadol eller opioider kan også være nødvendig i noen tilfeller, men bør kun brukes under tilsyn av en lege.

Hvordan påvirker en prolaps i nakken søvnkvaliteten?

En prolaps i nakken kan påvirke søvnkvaliteten ved å forårsake smerter som kan gjøre det vanskelig å sovne eller forstyrre søvnen. Å finne en behagelig sovestilling kan også være vanskelig på grunn av smertene.

Når er det nødvendig med sykemelding ved prolaps i nakken?

Sykemelding ved prolaps i nakken vil avhenge av alvorlighetsgraden av prolapsen og arbeidets krav. Hvis smertene er alvorlige og påvirker arbeidsevnen, kan sykemelding være nødvendig. Legen vil avgjøre dette etter en grundig vurdering.

Hvilke treningsformer er anbefalt for personer med prolaps i nakken?

Treningsformer som fokuserer på å styrke nakke- og skuldermuskulaturen kan være nyttige for personer med prolaps i nakken. Dette kan inkludere øvelser som nakkefleksjon, skulderhev og skulderrotasjon. Før du starter noen form for trening, bør du alltid rådføre deg med legen din.

Hvordan behandles prolaps i nakken for å lindre hodepine og andre symptomer?

Behandling for prolaps i nakken kan inkludere smertestillende medisiner, fysioterapi, nakkekrage, og i noen tilfeller kirurgi. Fysioterapi kan hjelpe til med å styrke musklene i nakken, og nakkekrage kan hjelpe til med å stabilisere nakken og redusere smerte. Kirurgi er vanligvis bare nødvendig i mer alvorlige tilfeller der andre behandlingsmetoder har mislyktes.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Velg lokasjon👇🏼