Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Østrogenplaster: Fordeler, bivirkninger og bruksområder

Innhold

Østrogenplaster er en type hormonbehandling som brukes til å lindre symptomer på overgangsalderen hos kvinner. Dette inkluderer hetetokter, nattesvette, tørrhet i skjeden og søvnproblemer. Østrogenplaster kan også bidra til å redusere risikoen for beinskjørhet og hjertesykdommer.

Bilde av dame som bruker østrogenplaster.

Østrogenplaster fungerer ved å tilføre østrogenhormoner i kroppen. Dette kan bidra til å gjenopprette balansen i kroppen og lindre symptomer som oppstår som følge av overgangsalderen. Det finnes ulike typer plaster tilgjengelig på markedet, og det kan være lurt å diskutere hvilken type som passer best for deg med legen din.

Når det gjelder bruk av østrogenplaster, er det viktig å være klar over både fordelene og risikoene. Mens denne typen plasteret kan bidra til å lindre symptomer på overgangsalderen, kan det også øke risikoen for visse sykdommer og bivirkninger. Det er derfor viktig å diskutere fordeler og ulemper med legen din før du starter behandling.

Rask innledning:

  • Østrogenplaster kan bidra til å lindre symptomer på overgangsalderen, som hetetokter, nattesvette, tørrhet i skjeden og søvnproblemer.
  • Det finnes ulike typer østrogenplaster tilgjengelig, og det kan være lurt å diskutere med legen din hvilken type som passer best for deg.
  • Mens denne typen plaster kan ha fordeler, kan det også øke risikoen for visse sykdommer og bivirkninger, og det er derfor viktig å diskutere fordeler og ulemper med legen din før du starter behandling med østrogenplaster.

Hva er østrogenplaster

Bilde av dame som slapper av hjemme med plaster.

Østrogenplaster er et hormonbehandlingsalternativ for kvinner som opplever symptomer på overgangsalderen. Disse plasterne inneholder østrogenhormon som kan bidra til å lindre symptomene på overgangsalderen. Plasteret påføres huden og østrogenet absorberes gradvis gjennom huden og inn i blodet.

Bruksområder

Østrogenplaster kan brukes til å lindre symptomer på overgangsalderen som hetetokter, nattesvette, vaginal tørrhet og søvnforstyrrelser. Denne typen plaster kan også bidra til å forhindre beintap og redusere risikoen for brudd hos kvinner etter overgangsalderen.

Typer 

Det finnes flere typer østrogenplaster tilgjengelig på markedet, inkludert systemiske og lokale plaster. Systemiske østrogenplaster inneholder østrogenhormon som absorberes i blodet og påvirker hele kroppen. Lokale østrogenplaster inneholder østrogenhormon som påføres direkte på vaginalvevet for å lindre symptomer på vaginal tørrhet.

Det er viktig å merke seg at denne typen plaster ikke er egnet for alle kvinner. Kvinner med visse medisinske tilstander eller risikofaktorer bør ikke bruke østrogenplaster. Det er viktig å konsultere en lege før du begynner å bruke plaster for å bestemme om det er riktig behandlingsalternativ for deg.

Relatert: Dusje etter solarium: Tips for ulike solingmetoder

Fordeler 

Bilde av dame som sitter og har tatt på østrogenplaster.

Østrogenplaster er en form for hormonbehandling som kan ha flere fordeler for kvinner som opplever plager i overgangsalderen. Her er noen av fordelene med å bruke plaster:

Hormonell balanse

Østrogenplaster kan bidra til å gjenopprette en sunn hormonell balanse hos kvinner som opplever symptomer på overgangsalderen. Dette kan hjelpe med å redusere eller eliminere symptomer som hetetokter, nattesvette, søvnproblemer, og tørrhet i skjeden. Østrogenplaster kan også bidra til å redusere risikoen for beinskjørhet (osteoporose) og hjerte- og karsykdommer.

Brukervennlighet

Østrogenplaster er enkel å bruke og kan være et godt alternativ for kvinner som ønsker å unngå daglige piller eller injeksjoner. Plasteret kan enkelt påføres på huden og skiftes ut hver uke eller to, avhengig av merke og dosering. Dette gjør det enkelt å integrere i en daglig rutine og kan bidra til å øke behandlingsadherensen.

Denne typen plaster kan være et effektivt alternativ for kvinner som opplever symptomer på overgangsalderen. Det er imidlertid viktig å diskutere mulige bivirkninger og risikoer med en lege før du starter behandlingen.

Bivirkninger og risiko

Bilde av person som tar på Østrogenplaster.

Vanlige bivirkninger

Disse inkluderer irritasjon på applikasjonsstedet, kløe, rødhet og utslett. Noen kvinner kan også oppleve ømhet i brystene, hodepine, kvalme og oppblåsthet. Dette er vanlige bivirkninger som vanligvis går over av seg selv etter noen uker med bruk av denne typen plaster.

Langsiktige risikoer

Østrogenbehandling kan være forbundet med noen langsiktige risikoer. Kvinner som bruker østrogenplaster over lengre tid kan ha økt risiko for å utvikle blodpropp, hjerte- og karsykdommer, brystkreft og endometriekreft. Det er viktig å merke seg at ikke alle kvinner som bruker denne typen plaster vil oppleve disse bivirkningene. Risikoen varierer fra kvinne til kvinne og avhenger av faktorer som alder, røyking, vekt og helsetilstand.

Det er viktig å diskutere risikoene og fordelene ved østrogenbehandling med legen din før du starter behandlingen. Legen din vil vurdere din risiko for bivirkninger og hjelpe deg med å ta en informert beslutning om østrogenbehandling er riktig for deg.

Relatert: Øyelokkoperasjon (blefaroplastikk): Alt du trenger å vite

Ofte stilte spørsmål

Bilde av spørsmåltegn og hormonplaster.

Hvilke bivirkninger kan man oppleve med bruk av denne typen plaster?

Noen vanlige bivirkninger av østrogenplaster inkluderer hodepine, kvalme, brystømhet og spotting. Sjeldnere bivirkninger inkluderer blodpropp og økt risiko for brystkreft. Det er viktig å diskutere eventuelle bekymringer om bivirkninger med legen din før du begynner på østrogenplaster.

Hvilke forskjellige typer hormonplaster er tilgjengelige?

Det finnes flere forskjellige typer hormonplaster som inneholder østrogen og progesteron, eller bare østrogen. Noen østrogenplaster inneholder også testosteron. Legen din vil kunne anbefale den beste typen hormonplaster for deg basert på din medisinske historie og symptomer.

Hva er kostnaden for østrogenplaster?

Kostnaden for denne typen plaster kan variere avhengig av typen og dosen som er foreskrevet. Generiske merker kan være billigere enn merkenavn. Det kan også avhenge av om du har helseforsikring eller ikke. Det er best å sjekke med apoteket ditt eller helseforsikringsselskapet ditt for å få nøyaktig prisinformasjon.

Er det trygt å bruke østrogen etter fylte 60 år?

Det er ingen øvre aldersgrense for bruk av østrogenplaster. Imidlertid har studier vist at risikoen for visse bivirkninger, som blodpropp og brystkreft, kan øke med alderen. Legen din vil kunne diskutere risiko og fordeler ved bruk av denne typen plaster etter fylte 60 år.

Kan bruk av hormonplaster påvirke kroppsvekten?

Noen kvinner kan oppleve en økning i kroppsvekt når de begynner å bruke hormonplaster. Imidlertid er det ikke en vanlig bivirkning, og det er ikke kjent hvorfor noen kvinner opplever dette. Hvis du er bekymret for vektøkning, bør du diskutere dette med legen din.

Hvor bør et slikt plaster plasseres for best effekt?

Østrogenplaster skal vanligvis plasseres på et tørt, glatt område av magen eller hoften. Området bør være rent og tørt før du påfører plasteret. Det er viktig å følge instruksjonene som følger med denne typen plaster for å sikre best mulig effekt.

Bestill time

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.