Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Lysbehandling: Hvordan det fungerer, farger, fordeler og risikoer

Innhold

Lysbehandling, også kjent som fototerapi, er en behandlingsform som bruker lys for å påvirke kroppens biologiske klokke og døgnrytme. Lysbehandling brukes ofte for å behandle søvnforstyrrelser, spesielt sesongavhengig depresjon (SAD) og andre typer depresjon.

Bilde av dame som tar lysbehandling for huden.

Lysbehandling kan også brukes i medisinsk sammenheng for å behandle en rekke hudlidelser som psoriasis, eksem og akne. Behandlingen kan også hjelpe med å redusere betennelse og øke pigmenteringen i huden.

Praktisk anvendelse av denne behandlingen kan variere avhengig av hva som skal behandles. For behandling av søvnforstyrrelser anbefales det å bruke lysbehandlingen på et bestemt tidspunkt, som følger døgnrytmen eller vinterdepresjon. For behandling av hudlidelser vil dosene avhengig av hudtypen og hvilken lidelse som skal behandles.

Rask innledning: 

  • Lysbehandling brukes til å behandle søvnforstyrrelser og en rekke hudlidelser.
  • Behandlingen påvirker kroppens biologiske klokke og kan hjelpe med å redusere betennelse og øke pigmenteringen i huden.
  • Praktisk anvendelse av denne behandlingen varierer avhengig av hva som skal behandles.

Grunnleggende om denne behandlingen

Bilde av dame etter hudbehandling

Lysbehandling er en medisinsk behandlingsform som bruker lys for å behandle en rekke lidelser. Lysbehandling har eksistert i flere tusen år, og har blitt brukt til å behandle alt fra hudsykdommer til psykiske lidelser.

Historie

Lysbehandlingens historie går tilbake til antikken, da greske og romerske leger brukte sollys for å behandle en rekke lidelser. I middelalderen ble denne behandlingen brukt til å behandle hudsykdommer, og i det 20. århundre ble den videreutviklet til å behandle psykiske lidelser som depresjon.

Typer av lysbehandling

Det finnes flere typer lysbehandling, og den type som velges avhenger av lidelsen som skal behandles. De vanligste typene av denne behandlingen inkluderer:

  • Lysbehandling for hudsykdommer: Brukes til å behandle en rekke hudsykdommer, inkludert psoriasis og eksem. Behandlingen går ut på å utsette huden for spesifikke bølgelengder av lys, som kan redusere betennelse og forbedre hudens tilstand.
  • Lysbehandling for depresjon: Brukes også til å behandle sesongavhengig depresjon og andre former for depresjon. Behandlingen går ut på å utsette pasienten for spesifikke bølgelengder av lys, som kan øke produksjonen av serotonin og redusere symptomer på depresjon.
  • Lysbehandling for søvnforstyrrelser: Behandlingen brukes også til å behandle søvnforstyrrelser som jetlag og søvnløshet. Behandlingen går ut på å utsette pasienten for spesifikke bølgelengder av lys, som kan regulere døgnrytmen og forbedre søvnkvaliteten.

Dette er en effektiv behandlingsform for en rekke lidelser, men det er viktig å konsultere en lege før man starter behandlingen.

Relatert: Føflekk som klør: Årsaker, behandling, symptomer og mer

Lysbehandling i medisinsk sammenheng

Bilde av dame som får hudbehandling.

Lysbehandling er en terapeutisk tilnærming som bruker lys for å behandle en rekke hudtilstander og psykiske helseeffekter. I medisinsk sammenheng kan denne behandlingen også refereres til som fototerapi eller helioterapi.

Hudtilstander

Lysbehandling brukes ofte for å behandle hudtilstander som psoriasis, eksem, og vitiligo. Behandlingen involverer eksponering av huden for spesifikke bølgelengder av lys, som kan redusere betennelse og fremme helbredelse av huden. Doseringen av denne behandlingen varierer avhengig av hudtypen og alvorlighetsgraden av tilstanden som skal behandles.

Psykiske Helseeffekter

Lysbehandling kan også være effektivt for å behandle psykiske helseeffekter som sesongavhengig depresjon (SAD), søvnforstyrrelser, og jetlag. Behandlingen innebærer eksponering for spesifikke bølgelengder av lys, som kan regulere kroppens biologiske klokke og forbedre humøret. Doseringen varierer avhengig av tilstanden som skal behandles og individuelle faktorer som alder og helse.

Generelt sett er denne behandlingen en trygg og effektiv behandlingsmetode når den utføres under tilsyn av en kvalifisert helsepersonell. Det er imidlertid viktig å utelukke kontraindikasjoner før behandlingen, og å følge anbefalte doseringer for å unngå bivirkninger.

Praktisk anvendelse av lysbehandling

Bilde av behandling med lys.

Hjemmebehandling

Lysbehandling kan også utføres hjemme med spesielle lyslamper. Disse lampene gir ut lys med høy intensitet og kan brukes til å behandle vinterdepresjon og andre former for depresjon. Lyslampene bør brukes i minst 30 minutter om dagen, og det anbefales å bruke dem om morgenen for å etterligne dagslyset. Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye og ikke overeksponere seg for lyset.

Klinisk bruk

Lysbehandling brukes også klinisk for å behandle en rekke tilstander, inkludert hudsykdommer som psoriasis og eksem. Behandlingen utføres vanligvis på et sykehus eller klinikk, og pasienten sitter foran en spesiell lysenhet i en bestemt tidsperiode. Doseringen og varigheten av behandlingen avhenger av sykdommen og pasientens hudtype.

Dette er en trygg og effektiv behandling for mange tilstander, men det er viktig å følge bruksanvisningen nøye og ikke overeksponere seg for lyset. Pasienter bør også konsultere legen sin før de starter behandlingen for å sikre at den er riktig for deres spesifikke tilstand.

Forskning og utvikling

Bilde fra behandling med lys.

Nye teknologier

Lysbehandling har vært gjenstand for mye forskning og utvikling de siste årene. Ny teknologi basert på denne behandlingen i kombinasjon med porfyriner har et langt større potensial enn man har utnyttet til i dag. Photocure er et norsk selskap som har mange ideer til hvordan man skal utvikle både diagnostisering og behandling av kreft ved hjelp av lysbehandling. Selskapet har utviklet Cysview, som er en teknologi som bruker dette til å oppdage blærekreft. Cysview har allerede blitt godkjent av FDA i USA og brukes nå i flere land.

En annen ny teknologi som er under utvikling, er bruk av infrarødt lys til å hindre utvikling av aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). I et forskningsprosjekt ved Oslo universitetssykehus ser man på om en bestemt lysbehandling, kalt fotobiomodulering, kan bremse utvikling av AMD. Dette kan være en lovende behandling for en sykdom som rammer mange eldre mennesker.

Fremtidige retninger

Fremtidige retninger for lysbehandling inkluderer utvikling av teknologi som kan behandle søvnlidelser og vinterdepresjoner. Lysbehandling ved søvnlidelser og vinterdepresjoner er en relativt ny form for behandling. Behandlingen går ut på å sitte foran spesialkonstruerte lysapparater, som gir ut lys med en viss intensitet. Behandlingstiden er ofte ½ time eller lenger. Det er fremdeles mye forskning som må gjøres på dette området, men det er lovende at lysbehandling kan være en effektiv behandling for disse lidelsene.

En annen fremtidig retning for denne behandlingen er bruk av lys- og fargeterapi for å redusere behovet for medisinering i behandling av psykiske lidelser. Lys- og fargeterapi spenner over et spekter av forskjellige metoder med grunnlag i ulike teorier, nyere hjerneforskning og utviklingen i biofysisk forskning. Behandling foregår noen ganger gjennom et instrument eller apparat som tilfører lys eller ved hjelp av en lampe, avhengig av hvilken tilnærming behandler bruker. Dette kan være en lovende behandlingsform for de som lider av psykiske lidelser.

Relatert: Fibromyalgisymptomer – 27 av de vanligste symptomene

Ofte stilte spørsmål

Person som tenker på ulike spørsmål knyttet til behandling med lys.

Hvilke hudtilstander kan forbedres med denne behandlingen?

Lysbehandling kan forbedre en rekke hudtilstander, inkludert eksem, psoriasis, bindevevssykdommer i huden, lymfekreft i huden og kløende hudlidelser. Behandlingen fungerer ved at ultrafiolett lys reduserer betennelse og øker hastigheten på cellefornyelse. Dette kan føre til at hudtilstanden bedres.

Kan denne behandlingen utføres trygt hjemme, og hva kreves for dette?

Lysbehandling kan utføres hjemme, men det er viktig å bruke riktig utstyr og følge instruksjonene nøye. Det er også viktig å konsultere en hudlege før du starter med dette hjemme. Det finnes forskjellige typer utstyr som kan kjøpes på apotek eller nettbutikker. Det er viktig å velge utstyr som er godkjent av helsemyndighetene og som er egnet for hudtilstanden du ønsker å behandle.

Er denne behandlingen effektiv mot atopisk eksem, og hva sier forskningen?

Behandlingen kan være effektiv mot atopisk eksem, men det avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Forskning viser at denne behandlingen kan redusere kløe og rødhet hos personer med atopisk eksem. Det er imidlertid viktig å konsultere en hudlege før du starter denne behandlingen for atopisk eksem.

Hva er kostnadsrammen for denne behandlingen ved ulike klinikker?

Kostnaden for lysbehandling varierer avhengig av klinikken og hudtilstanden som behandles. Det er viktig å sjekke med klinikken om kostnaden for behandlingen og eventuelle forsikringsalternativer. Noen klinikker kan tilby dette som en del av en større behandlingsplan, mens andre kan tilby denne behandlingen som en enkeltstående behandling.

Hvordan kan denne behandlingen påvirke sesongavhengig depresjon?

Lysbehandling kan være effektiv mot sesongavhengig depresjon (SAD). SAD er en type depresjon som oppstår i de mørke vintermånedene når dagslyset er begrenset. Behandlingen fungerer ved å etterligne naturlig dagslys og kan hjelpe til med å regulere døgnrytmen. Dette kan føre til at symptomer på SAD reduseres.

Hvilke bivirkninger kan man oppleve?

Lysbehandling er generelt trygt, men noen personer kan oppleve bivirkninger som tørr hud, kløe, rødhet og økt følsomhet for sollys. Det er viktig å følge instruksjonene nøye og konsultere en hudlege hvis du opplever bivirkninger. Personer med visse medisinske tilstander, som lupus eller porfyri, bør unngå denne behandlingen.

Bestill time