Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Helvetesild – Symptomer og årsaker

Innhold

Oversikt

Helvetesild er en virusinfeksjon som forårsaker et smertefullt utslett. Helvetesild kan oppstå hvor som helst på kroppen din. Det ser vanligvis ut som en enkelt stripe med blemmer som vikler seg rundt venstre eller høyre side av overkroppen.

Helvetesild er forårsaket av varicella-zoster-viruset – det samme viruset som forårsaker vannkopper. Etter at du har hatt vannkopper, forblir viruset i kroppen resten av livet. År senere kan viruset reaktiveres som helvetesild.

Helvetesild er ikke livstruende. Men det kan være veldig smertefullt. Vaksiner kan bidra til å redusere risikoen for helvetesild. Tidlig behandling kan forkorte en helvetesildinfeksjon og redusere sjansen for komplikasjoner. Den vanligste komplikasjonen er postherpetisk nevralgi. Dette er en smertefull tilstand som forårsaker helvetesild i lang tid etter at blemmene har forsvunnet.

Symptomer

Helvetesild påvirker vanligvis bare en liten del på den ene siden av kroppen din. Disse symptomene kan omfatte:

 • Smerte, svie eller prikking
 • Følsomhet for berøring
 • Et rødt utslett som begynner noen dager etter smerten
 • Væskefylte blemmer som brytes opp og skorper over
 • Kløe
Girl scratching itch on hand, suffer from dry skin or pruritus, animal allergy, insect bites. Studio
Kløe

Noen opplever også:

Smerte er vanligvis det første symptomet på helvetesild. For noen mennesker kan smerten være intens. Avhengig av plasseringen av smerten, kan det noen ganger forveksles med problemer med hjertet, lungene eller nyrene. Noen mennesker opplever helvetesild-smerte uten noen gang å utvikle utslettet.

Oftest utvikler helvetesild utslett som en stripe av blemmer som vikler seg rundt enten venstre eller høyre side av overkroppen. Noen ganger oppstår helvetesild-utslett rundt det ene øyet eller på den ene siden av halsen eller ansiktet.

Når bør du oppsøke lege

Kontakt legen så snart som mulig hvis du mistenker helvetesild, spesielt i følgende situasjoner:

 • Smerten og utslettet oppstår nær et øye. Hvis den ikke behandles, kan denne infeksjonen føre til permanent øyeskade.
 • Du er 50 år eller eldre. Alder øker risikoen for komplikasjoner.
 • Du eller noen i familien din har et svekket immunforsvar. Dette kan skyldes kreft, medisiner eller kronisk sykdom.
 • Utslettet er utbredt og smertefullt.
Kontakt legen så snart som mulig hvis du mistenker helvetesild.
Kontakt legen så snart som mulig hvis du mistenker helvetesild.

Årsak

Helvetesild er forårsaket av varicella-zoster-viruset – det samme viruset som forårsaker vannkopper. Alle som har hatt vannkopper kan utvikle helvetesild. Etter at du blir frisk etter vannkopper, kommer viruset inn i nervesystemet ditt og forblir inaktivt i årevis.

Noen ganger reaktiveres viruset og beveger seg langs nervebaner til huden din – og produserer helvetesild. Men ikke alle som har hatt vannkopper vil utvikle helvetesild.

Årsaken til helvetesild er uklar. Det kan skyldes nedsatt immunitet mot infeksjoner når folk blir eldre. Helvetesild er mer vanlig hos eldre voksne og hos personer som har svekket immunforsvar.

Varicella-zoster er en del av en gruppe virus som kalles herpesvirus. Dette er den samme gruppen som inkluderer virusene som forårsaker forkjølelsessår og genital herpes. Som et resultat er helvetesild også kjent som herpes zoster. Men viruset som forårsaker vannkopper og helvetesild er ikke det samme viruset som forårsaker forkjølelsessår eller genital herpes, som er en seksuelt overførbar infeksjon.

Covid-19, pandemic and viruses concept - Close-up of doctor takes blood on the analysis
Varicella-zoster er en del av en gruppe virus som kalles herpesvirus.

Er du smittsom?

En person med helvetesild kan overføre varicella-zoster-viruset til alle som ikke er immun mot vannkopper. Dette skjer vanligvis gjennom direkte kontakt med åpne sår som følge av utslett. Når personen først er infisert, vil han utvikle vannkopper i stedet for helvetesild.

Vannkopper kan være farlig for noen mennesker. Inntil utslettet har fått skorper er du smittsom. Unngå fysisk kontakt med noen som ennå ikke har hatt vannkopper eller fått vaksine mot vannkopper. Det inkluderer personer med svekket immunforsvar, gravide og nyfødte.

Risikofaktorer

Alle som noen gang har hatt vannkopper kan utvikle helvetesild. De fleste voksne hadde vannkopper da de var barn. I mange land får barn vaksine mot vannkopper, men norske helsemyndigheter har besluttet å ikke vaksinere barn. 

Faktorer som kan øke risikoen for å utvikle helvetesild inkluderer:

 • Alder. Risikoen for å utvikle helvetesild øker med alderen. Helvetesild oppstår vanligvis hos personer over 50 år. Og personer over 60 år er mer utsatt for å oppleve alvorlige komplikasjoner.
 • Noen sykdommer. Sykdommer som svekker immunforsvaret ditt, som HIV/AIDS og kreft, kan øke risikoen for helvetesild.
 • Kreftbehandlinger. Stråling eller cellegift kan redusere motstanden din mot sykdommer og kan utløse helvetesild.
 • Noen medisiner. Legemidler som forhindrer avstøtning av transplanterte organer kan øke risikoen for helvetesild. Langvarig bruk av steroider, som prednison, kan også øke risikoen for å utvikle helvetesild.

Komplikasjoner

Komplikasjoner fra helvetesild kan omfatte:

 • Postherpetisk nevralgi. For noen mennesker fortsetter helvedesilds-smerter lenge etter at blemmene har forsvunnet. Denne tilstanden er kjent som postherpetisk nevralgi. Det oppstår når skadede nervefibre sender forvirrede og overdrevne meldinger om smerte fra huden din til hjernen din.
 • Synstap. Helvetesild i eller rundt øyet (oftalmisk helvetesild) kan forårsake smertefulle øyeinfeksjoner som kan føre til synstap.
 • Nevrologiske problemer. Helvetesild kan forårsake betennelse i hjernen (encefalitt), ansiktslammelse eller problemer med hørsel eller balanse.
 • Hudinfeksjoner. Hvis helvetesild blemmer ikke behandles riktig, kan bakterielle hudinfeksjoner utvikle seg.
Male hands affected by blistering rash because of monkeypox or other viral infection on white
Hvis helvetesild blemmer ikke behandles riktig, kan bakterielle hudinfeksjoner utvikle seg.

Forebygging

En helvetesild-vaksine kan bidra til å forhindre helvetesild. Personer som er kvalifisert bør få Shingrix-vaksinen.

Shingrix er godkjent og anbefalt for personer i alderen 50 år og eldre, enten de har hatt helvetesild eller ikke.

Shingrix kan også anbefales for personer som er 19 år og eldre som har svekket immunforsvar på grunn av sykdom eller medisiner.

Det finnes to typer vaksine: 

 • Levende vaksine mot herpes zoster, med svekket virus. 
 • Inaktivert (ikke-levende) vaksine mot herpes zoster. 

Helvetesildvaksinen garanterer ikke at du ikke får helvetesild. Men denne vaksinen vil sannsynligvis redusere forløpet og alvorlighetsgraden av sykdommen, og vil sannsynligvis redusere risikoen for postherpetisk nevralgi. Studier tyder på at Shingrix tilbyr beskyttelse mot helvetesild i mer enn fem år.

Snakk med legen din om vaksinasjonsalternativene dine hvis du:

 • Har hatt en allergisk reaksjon på en hvilken som helst komponent i helvetesildvaksinen
 • Har et svekket immunsystem på grunn av en tilstand eller medisinering
 • Har fått en stamcelletransplantasjon
 • Er gravid eller prøver å bli gravid
Bestill time