Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Mai: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Fordeler med sovemaske: bruksområder, typer og mer

Innhold

Ring, ring, riiiing! ⏰

Det er lyden fra alarmen din som går etter nok en natt med dårlig søvn. Du har prøvd alt, fra å kutte koffein til å ta et varmt bad før sengetid, men ingenting ser ut til å fungere.

Kunne kanskje en sovemaske — som brukes til å blokkere lys — hjelpe deg med å få den søvnen du så desperat trenger? La oss ta en titt.

Fordeler med sovnmasker

Å bli utsatt for lys ved sengetid kan forstyrre kroppens naturlige søvnsignaler.

Dette er fordi kunstig lys undertrykker melatonin, det søvnfremkallende hormonet i kroppen.

Å ikke ha nok melatonin kan føre til søvnproblemer eller forstyrrelser, som insomnia.

En øyemaske kan blokkere kunstig lys som kan hindre deg i å sovne. Øyemasker kan derfor virkelig bidra til å forbedre din generelle søvnkvalitet.

De kan også gi en beroligende effekt som kan oppmuntre deg til duppe av raskere.

En annen fordel med en søvnmaske gir den beroligende følelsen i ansiktet og rundt øynene. Det milde trykket og det myke materialet kan være veldig avslappende for folk og bidra til at du blir mer avslappet. 

Sovemaske gir en beroligende effekt
Sovemaske gir en beroligende effekt

Faktisk, viste en studie i 2010 at pasienter på en intensivavdeling som regelmessig ble distrahert av lys og støy kunne tilbringe mer tid i REM-søvn når de hadde på seg sovemaske.

E studie fra 2013 trakk lignende konklusjoner. Ti friske sovende gjennomgikk to polysomnografi (PSG)-økter, en med lysene av og en med lysene på. Under økten opplevde gruppen dårligere søvn og mer opphisselse når lyset var på.

En studie i 2017 bemerket at både søvnmasker og ørepropper kan ha en positiv effekt på den subjektive søvnkvaliteten til pasienter på en intensivavdeling. Det trengs imidlertid flere studier på området.  

Å blokkere lys med en sovemaske kan være fordelaktig, men de passer ikke for alle. Det handler i stor grad om hva du selv foretrekker. 

Heldigvis finnes det mange forskjellige sovemasker, så du vil sannsynligvis finne en som passer dine behov.

Typer sovnmasker

Ikke alle sovemasker er like. Det er mange forskjellige typer tilgjengelig, som hver tilbyr sine egne fordeler.

Disse inkluderer:

 • tøymasker
 • gelmasker
 • vektede masker
 • polstrede masker
 • oppvarmede masker

Øyemaske av stoff

Det finnes mange typer øyemasker i tøy, fra silke og kashmir til bomull, fløyel og til og med fleece.

Tøymasker er allsidige og kan fungere for de fleste. Avhengig av stoffet du velger, kan de ha forskjellige fordeler. For eksempel er silkemasker bra hvis du har sensitiv hud.

Two sleeping masks on blue background
Two sleeping masks on blue background

Gel-øyemaske

Hvis du er en person som liker kjølig trykk på ansiktet, kan det hende du synes en gel-søvnmaske er midt i blinken. For å sove må kroppstemperaturen din synke, så hvis du har en avkjølende øyemaske, vil du sannsynligvis fremskynde denne prosessen, så lenge det ikke er iskaldt. 

Avkjølende øyemasker kan hjelpe med:

 • allergisymptomer
 • kløende øyne
 • hevelser
 • mørke sirkler
 • irritasjon
 • høye temperaturer
A young woman putting on a sleeping mask

Vektet øyemaske

På samme måte som vekttepper og vektdyner kan være gunstig for å hjelpe folk til å føle seg rolige, har vektede øyemasker samme effekt.

Disse maskene har vanligvis små perler inni som gir ekstra vekt for å skape en tung følelse.

Polstret øyemaske

En polstret øyemaske kan føles mer behagelig å ha på og mindre restriktiv. De har også en tendens til å passe bedre til ansiktskonturen.

De har en tendens til å være tykkere også, og at de er i stand til å blokkere lyset fullstendig.

Oppvarmede sovemasker

Oppvarmede øyemasker er generelt avslappende, på samme måte som en oppvarmet kompress kan være beroligende for folk.

En av de medisinske årsakene til at folk kan bruke en oppvarmet øyemaske er for tørre øyne. Varme «stimulerer oljekjertler som produserer tårer og bidrar også til å fange fuktighet i øynene, og forbedrer øyehydrering.

Sovemasker og huden din

Det er mulig at sovemasker kan hjelpe deg med å få en god natts søvn. Men hva med huden din? Kan en sovemaske bidra til å avverge akne, bremse dannelsen av rynker og redusere sirkler under øynene?

Ikke regn med det. Når det kommer til hud, er fordelene med en sovemaske minimale.

Søvnmasker er avslappende, og det er bra for huden din generelt, men de tilfører veldig lite utenom dette, med mindre de er beriket med kraftige aktive ingredienser, eller produkter.

Å få en varig glød etter en natts søvn handler egentlig om å behandle huden din fra innsiden og ut – så vel som aktuell hudpleie – så å spise sunt og sove godt er et must.

Kviser

Når det gjelder akne, kan en sovemaske føre til opphopning eller rester på huden, spesielt hvis du ikke holder masken ren.

Å bruke igjen en øyemaske som har smuss eller fett på innsiden kan forårsake oppbygging av talg eller fett på huden. I verste fall kan det føre til utbrudd. Å bruke masken i en kort periode går imidlertid helt fint for de fleste.  Da bør du i så fall bruke en løstsittende maske.

Rynker

Få mennesker er på sitt beste mens de er trøtte, og en urolig natt kan gi huden et utslitt utseende. Men når det kommer til rynker, er søvnmasker en velsignelse eller en forbannelse?

Det er ingen bevis for at bruk av en sovemaske kan fremskynde aldringsprosessen, men de kan gi mer rynker på kort sikt. 

Du kan våkne til å finne mønster rundt øynene etter å ha brukt en sovemaske, og dette kan ha med stoffet å gjøre.  Syntetiske fibre skaper friksjon på huden din og drar de sarte topphudcellene i ansiktet ditt, noe som kan føre til kortsiktige rynker og folder.  En silkemaske av god kvalitet kan rette opp problemet, siden de er mer skånsomme på øyeområdet.

Mirror reflection female wrinkled face 50s middle-aged Caucasian woman senior lady looking self
Mirror reflection female wrinkled face 50s middle-aged Caucasian woman senior lady looking self

Sirkler under øynene

Mørke sirkler under øynene er ofte et tydelig tegn på at du har hatt en dårlig natts søvn. Du bør ikke forvente at en sovemaske for å fikse problemet likevel. Noen masker tilsatt produkt kan gjøre dette, men de kan ikke påvirke sirkler under øynene, utover å gi deg bedre søvn.

For noen mennesker blir sirkler under øynene bedre med hvile. Men for andre kan de være et tegn på kronisk tretthet, allergier, hypotyreose og andre forhold. Noen har også genetisk tynn hud under øynene, som gjør mørke ringer mer fremtredende – og det kan man ikke gjøre noe med (utenom å bruke sminke for å dekke over de, såklart). 

Alternativer til sovemasker

Er ikke sovemasker din greie? Heldigvis finnes det noen alternativer, inkludert:

 • lystette gardiner
 • urter og kosttilskudd
 • kjøling av klær og laken
 • livsstilsendringer
 • reseptbelagte medisiner

Her er noen anbefalte kosttilskudd fra oss;

Mørkleggingsgardiner

Lystette gardiner kan også blokkere lys som hindrer deg i å sove. I motsetning til øyemasker tilbyr de ikke direkte kontakt. For noen kan dette være en fordel.

Om du foretrekker en maske eller en gardin for å blokkere lys er et spørsmål om personlig preferanse.

Urter og kosttilskudd

Det finnes mange urter og kosttilskudd som kan hjelpe til med søvn. Disse inkluderer:

 • magnesium
 • valerian
 • sitronbalsam
 • melatonin
 • pasjonsblomst

Magnesium er veldig vanlig og kan finnes i så mange matvarer, så ved å spise magnesiumrik mat, eller legge til magnesiumtilskudd til din daglige rutine, kan du oppmuntre bedre søvn.

Magnesium virker for å forbedre søvnen din ved å binde seg til gamma-aminosmørsyre (GABA)-reseptorer for å roe deg ned, senke stressnivået og hjelpe deg å slappe av for å sove, forklarer hun.

I tillegg bidrar magnesium til å forbedre melatoninproduksjonen, som regulerer døgnrytmen som igjen hjelper deg med å få en sunn søvnsyklus. 

Du kan også få melatonin som medisin, selv om forskere er bekymret for dosering og langvarig bruk.

Utvalg av melatonin fra oss;

Kjølige klær og laken

Akkurat som gel-øyemaskene nevnt ovenfor,kan kjølige laken og klær også bidra til å senke temperaturen når du legger deg.

Bomull eller bambus-tekstiler kan hjelpe.  Du kan til og med prøve å legge pyjamasen eller lakenet i fryseren i noen minutter før leggetid.

Livsstilsendringer

Det kan være små justeringer du kan gjøre i din daglige rutine som støtter en bedre natts søvn. For eksempel kan det å redusere alkohol- og koffeinforbruket hjelpe søvnkvaliteten din å bli bedre.

Trening kan hjelpe deg med å få avslappende søvn om natten. Selv om du bare trener i 10 til 30 minutter, hjelper en vanlig treningsrutine med å forbedre helsen, redusere stress og forbedre søvnkvaliteten.

Coffee, coffee making and drip coffee in house

Reseptbelagte medisiner

Hvis ingenting annet ser ut til å fungere, kan det være lurt å snakke med legen din. Hvis du tenker på å ta medisiner bør du alltid snakke med legen din. Det kan være fordeler med å ta medisinske sovemidler, men de kan også være vanedannende og ha negative bivirkninger. 

Når bør du snakke med lege?

Noen ganger vil ikke en sovemaske være nok til å hjelpe deg med å sove. Snakk med legen din om du har regelmessige søvnproblemer som påvirker hverdagen og livskvaliteten din. Søvn er integrert i vår mentale og fysiske helse, så hvis du sliter med å få sove, er det ikke noe som bør ignoreres.

De fleste voksne trenger rundt 7 til 9 timers søvn hver natt, og når du regelmessig går glipp av søvn, kan det ha stor innvirkning på helsen din. En studie fra 2000 viste at selv moderat søvnmangel kan påvirke kognitiv og motorisk ytelse negativt.

Det betyr at behandling av søvnproblemer ikke er noe du bør overse. 

Konklusjon

Du bruker en stor del av livet ditt på å sove, og søvnkvaliteten påvirker alle aspekter av livet ditt.

Hvis du har problemer med å sovne eller holde deg i søvn, kan kilder til kunstig lys være skyldige, og en sovemaske kan være en fordel.

Men hvis søvnproblemene dine vedvarer, er det viktig å snakke med legen din.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Minoxidil for hårvekst- Bruksområder, bivirkninger og mer

Velg lokasjon👇🏼

⚠️ Vi er fullbooket på injeksjoner i april, men kunder som bestiller time i mai vil fortsatt få 20% rabatt.

Vi åpner i Stavanger sentrum i august.

Få åpningstilbud her!