Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Løs hud: Hvorfor du har det og hva du skal gjøre med det

Innhold

Hvis du har brukt timer på treningsstudioet for å prøve å gå ned i vekt, vet du sannsynligvis at slapp hud (løs hud) kan være en altfor vanlig bivirkning. Slapp hud, både i ansiktet og på kroppen, er ofte forbundet med tap av fett.

Forringelse eller reduksjon av kollagen og elastin i dermis er en annen årsak til slapp hud.

Selv om alle kan få slapp hud, er det mer sannsynlig at det oppstår hos mennesker når de blir eldre. Personer som har gått ned betydelige mengder vekt er også mer utsatt. Enkelte medisinske tilstander kan også være årsaken.

Slapp hud kan være utfordrende å behandle hjemme, men det finnes hudoppstrammende alternativer som kan hjelpe, fra reseptfrie produkter til kirurgiske løsninger.

Nærbilde av kvinnens mage med strekkmerke. Rett etter hun har født en baby.
Strekkmerker etter fødsel.

Hva forårsaker slapp hud?

Fast hud kan lett strekkes og havner på plass igjen. Når huden mister denne evnen, begynner den å synke. Slapp hud kan skje nesten hvor som helst på kroppen. Vanlige områder hvor du kan se løs hud inkluderer:

Det er flere årsaker til slapp hud. De inkluderer:

Aldring

Når huden eldes, mister den to viktige proteiner produsert i dermis – elastin og kollagen.

Som navnet antyder, gir elastin huden elastisitet. Den gir en fast hud med evnen til å sprette tilbake når den strekkes.

Kollagen produseres av fibroblaster. Når huden er stram og fast, har den kollagen å takke. Kollagen består av tett konstruerte fibre, som hjelper huden å opprettholde sin struktur og fasthet.

Både elastin- og kollagenproduksjonen avtar etter hvert som folk blir eldre. Disse to proteinene kan også bli forringet av eksterne faktorer over tid, for eksempel:

 • UV-eksponering
 • forurensninger i miljøet, inkludert sigarettrøyk
 • visse livsstilsfaktorer, som dårlig ernæring og for mye alkohol

For mye soleksponering og å ikke å ta vare på huden eller helsen din kan fremskynde aldringsprosessen. Dette kan få huden til å se slapp og rynkete ut i en yngre alder.

Smilende funksjonshemmet gammel kvinne i rullestol på motorveien. Trygt.

Vekttap

Å bære ekstra vekt over en lengre periode kan forårsake skade på kollagen- og elastinfibrene i huden din. Dette gjør det vanskeligere for huden å trekke seg tilbake når du går ned i vekt. Hvis du mister en betydelig mengde vekt på 45 kilo eller mer, kan det oppstå betydelige mengder løs hud.

Sjansen for å få slapp hud øker når vekttapet skjer raskt, for eksempel etter fedmekirurgi. I noen tilfeller kan disse vekttapsprosedyrene resultere i store mengder slapp, hengende hud som henger på kroppen.

Siden yngre hud spretter tilbake lettere, kan alderen din på tidspunktet for vekttap også spille en rolle i hvor slapp huden din blir.

Svangerskap

Å få en viss grad av slapp, løs hud er vanlig etter graviditet. Kvinner som får flere barn samtidig, for eksempel tvillinger eller trillinger, kan se mer slapp hud rundt magen enn de som bærer én baby. Mors alder kan også spille en rolle.

Gravid kvinne som kutter opp grønnsaker. Hun har en rekke flotte og deilige grønnsaker liggende på kjøkkenbenken. Hun har en flott blå stripete skjorte.

Sykdom

Det er noen få medisinske tilstander som er preget av løs hud. En av disse er en svært sjelden undertype av kutant T-celle lymfom, kjent som granulomatøs slakk hud.

Personer med denne tilstanden ser en veldig gradvis slapping av huden på albuene og knærne. Slapp hud forårsaket av granulomatøs slakk hud reagerer vanligvis ikke godt på behandlingen.

Ehlers-Danlos syndrom

En annen tilstand som forårsaker løs hud er Ehlers-Danlos syndrom (EDS), en sjelden, arvelig bindevevslidelse. Personer med EDS har en defekt i kollagenproduksjonen som resulterer i slapp, deigaktig hud, ofte i ansiktet.

Behandlingsmuligheter for slapp hud

Hvis du er bekymret for området med løs hud, er det ting du kan gjøre for å redusere eller eliminere det.

Mengden slapp hud kan variere fra liten til betydelig. Når du bestemmer deg for behandlingsalternativer, bør du vurdere disse faktorene:

 • de områdene av kroppen hvor problemet oppstår
 • mengden løs hud
 • dine følelser om tilstanden din

For å redusere litt slapp hud

Hvis du har litt slapp hud eller du vil være fornøyd med beskjedne resultater, er det alternativer hjemme du kan prøve på ansikt og kropp. De inkluderer:

Trening

Løs hud på kroppen forårsaket av moderat vekttap eller graviditet kan forbedres gjennom trening. Enhver bevegelse som bygger muskelmasse eller strammer muskler kan redusere utseendet til mindre slapp hud. For eksempel:

 • Vektløfting eller styrketrening. Å trene med vekter og annen motstandstrekning bidrar til å øke muskelmassen.
 • Pilates. Pilates bruker kontrollerte bevegelser for å stramme og styrke kroppens kjerne, setemuskler, ben og armer.
 • Ansiktsøvelse. Mange forkjempere for yoga tror at visse øvelser er fordelaktige for å redusere slapp ansiktshud. En flott positur å prøve for dette er simhasana. Det er begrenset med dokumentasjon som viser om ansiktsøvelser fungerer. 
En dame i svart treningstøy som trener. Hun er godt trent og har ikke noe problemer med løs hud.

Kosttilskudd

Flere studier viser sammenheng mellom kosttilskudd som inneholder kollagen og hyaluronsyre, og aldersrelatert slapp hud. 

Kremer og salver

Kremer, lotioner og serum som inneholder ingredienser som retinol kan forbedre elastisiteten rundt øyeområdet og på ansiktshuden. Både reseptfrie produkter og reseptbelagte medisiner kan hjelpe.

Reseptbelagte retinoider, som tretinoin og retin-A, øker kollagenproduksjonen. Disse vil vanligvis gi mer signifikante resultater enn deres reseptfrie motparter. 

Livsstilsendringer

Å holde seg hydrert, bruke solkrem og eliminere skadelige vaner som røyking kan hjelpe huden din til å virke friskere og mindre slapp.

Young athlete jogging

For å redusere moderat slapp hud

Ikke-invasive og minimalt invasive behandlinger kan forbedre tonen og elastisiteten til slapp hud. De pleier å være mest effektive hvis de kombineres med sunne livsstilsvalg, som å ikke røyke sigaretter og aldri sole seg. Disse prosedyrene utføres av en hudlege og inkluderer:

 • Laserterapi. Flere typer laserterapibehandlinger kan bidra til å øke kollagenproduksjonen og forbedre den generelle hudtonen. De fleste ser de beste resultatene etter flere behandlinger. Laserterapi kan være gunstig for å styrke overarmene og magen, så vel som andre områder av kroppen.
 • Resurfacing med laser. Denne svært effektive prosedyren bruker også laser, men er mer invasiv og har lengre restitusjonstid, vanligvis rundt to uker. Laserresurfacing fjerner de øvre hudlagene og sender varme dypt inn i de nedre lagene. Det blir noen ganger kalt laserpeeling.
 • Mikrofokusert ultralyd (MFU). Denne teknikken sender varme dypt inn i hudens lag, støtter kollagenproduksjonen og løfter slapp hud. Det kan ta flere måneder før du begynner å se en forbedring i hudens fasthet og elastisitet. Resultatene fra ultralyd er ikke permanente og varer vanligvis i ca. 1 år.

For å redusere betydelige mengder slapp hud

Kirurgiske prosedyrer for å fjerne løs hud anbefales ofte etter vektreduksjonskirurgi. I de fleste tilfeller regnes de som kosmetiske prosedyrer og er kanskje ikke dekket av det offentlige. Disse prosedyrene faller inn under kategorien kroppskonturkirurgi.

Kroppskonturprosedyrer kan etterlate en viss grad av synlige arr på områder som overarmene. De krever også betydelige tid for restitusjon, opptil to måneder. Du kan velge å få behandlet ett område av kroppen, eller flere områder.

Typer kroppskonturoperasjoner inkluderer:

 • mageplastikk (abdominoplastikk)
 • armløftoperasjon (brachioplastikk)
 • ansiktsløft
 • nakkeløft
 • løft av underkroppen
 • løft av overkroppen
 • medial lårløft

Hva kan du gjøre hvis du har slapp hud?

Hjemmebehandlinger for løs hud kan gi små til moderate resultater.

Ikke-kirurgiske prosedyrer for denne tilstanden er effektive, men ofte midlertidige.

Hvis tar en operasjon for å fjerne slapp hud, er det viktig å følge legens instruksjoner om pågående vektkontroll.

Løs hud er ikke en medisinsk tilstand og er ikke et problem for alle. Men for noen kan det være frustrerende eller påvirke selvfølelsen. Hvis du har slapp hud som ikke reagerer godt på hjemmebehandlinger, snakk med legen din for å diskutere alternativene dine.

En overvektig kvinne som holder rundt livet sitt.
Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Hudkreft – diagnoser og behandling

Melanom (føflekkreft) – symptomer og årsaker

Hvordan fungerer selvbruning?

Tatovering – de gode og dårlige sidene

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.