Velbehag Medisinsk Hudklinikk

Velbehag Medisinsk Hudklinikk logo

Juni: Injeksjoner -20%

d
t
m
s

Fotsopp (tinea pedis) – Symptomer og årsaker

Innhold

Fotsopp er en vanlig hudinfeksjon som påvirker mange. Det er en soppinfeksjon som påvirker fotsålene, og det kan føre til kløe, brenning og en stikkende følelse. Tinea pedis er forårsaket av dermatofytter, som kan overleve i fuktige områder som garderober og dusjer.

Infeksjon som skyldes tinea pedis. Fotsopp
Infeksjon som skyldes tinea pedis.

Tinea pedis er en smittsom hudinfeksjon, og det er viktig å være forsiktig for å unngå å få det. Det er en vanlig hudlidelse i Norge, og er antagelig den vanligste hudlidelsen i landet. Selv om fotsopp kan være plagsomt, er det heldigvis ikke farlig, og det kan behandles med riktig behandling.

Rask innledning

  • Fotsopp er en vanlig hudinfeksjon som påvirker fotsålene og kan føre til kløe, brenning og stikkende følelse.
  • Fotsopp er forårsaket av dermatofytter, som kan overleve i fuktige områder som garderober og dusjer.
  • Fotsopp er en smittsom hudinfeksjon, men kan behandles med riktig behandling.

Årsaker til Fotsopp

Tinea pedis kan være smertefullt
Tinea pedis kan være smertefullt

Fotsopp er en vanlig hudinfeksjon som skyldes en soppinfeksjon. Infeksjonen trives i varme, fuktige miljøer, som for eksempel i sko eller på offentlige steder som svømmebassenger eller dusjer. Her er noen av de vanligste årsakene:

Soppinfeksjon

Fotsopp skyldes vanligvis en soppinfeksjon som trives i varme, fuktige miljøer. Soppinfeksjonen kan spre seg raskt og forårsake symptomer som kløe, rødhet, flassing og blemmer på føttene. Det er flere typer sopp som kan forårsake fotsopp, inkludert dermatofytter, gjærsopp og muggsopp.

Risikofaktorer

Noen faktorer kan øke risikoen for å utvikle sopp. Disse inkluderer:

  • Bruk av trange eller tette sko som ikke gir føttene plass til å puste
  • Gjentatt eksponering for fuktighet, som kan føre til at føttene blir fuktige og varme
  • Bruk av offentlige steder som dusjer, svømmebassenger eller treningsstudioer
  • Svake immunforsvar kan også øke risikoen for å utvikle tinea pedis.

For å redusere risikoen for å utvikle sopp, er det viktig å holde føttene tørre og rene, bruke riktige sko og unngå å gå barbeint på offentlige steder.

Relatert: Fjerne Tatovering? Les Dette Først

Symptomer

Bilde av tinea pedis.
Bilde av tinea pedis.

Fotsopp er en vanlig hudinfeksjon som kan gi en rekke symptomer. Her er noen av de vanligste:

Kløe og svie

Kløe og svie mellom tærne er en vanlig symptom på sopp. Dette kan være spesielt plagsomt etter dusjing eller bading. Kløen kan også spre seg til andre deler av foten og til og med oppover leggen. Svien kan være mer eller mindre intens, og noen kan også oppleve en brennende følelse.

Hudforandringer

Fotsopp kan også gi ulike hudforandringer. Dette kan inkludere rødhet, flassing, sprekker og blemmer mellom tærne og på fotsålene. Huden kan også føles fuktig og se hvitaktig ut. I noen tilfeller kan det dannes skorper og sår på huden.

Det er viktig å huske at ikke alle med fotsopp opplever alle disse symptomene. Noen kan ha milde symptomer, mens andre kan ha mer alvorlige plager. Hvis du mistenker at du har tinea pedis., bør du oppsøke lege eller apotek for å få riktig diagnose og behandling.

Behandling

Bilde av friske og sunne føtter.
Bilde av friske og sunne føtter.

Fotsopp er en vanlig hudinfeksjon som kan behandles med ulike metoder. Her er noen behandlingsalternativer som kan hjelpe deg å bli kvitt soppen.

Medisinske kremer

Lokalbehandling med antimykotikum i form av krem, salver eller pudder er vanligvis førstevalget mot sopp. Reseptfrie soppmidler til lokalbehandling finnes i form av krem, gel, spray, pudder og liniment. Terbinafinhydroklorid Norfri og Lamisil er eksempler på reseptfrie legemidler som inneholder terbinafin og har en soppdrepende effekt. Disse midlene kan brukes av voksne og barn over 12 år.

I noen tilfeller kan det være nødvendig med reseptbelagte medisiner eller tablettkur. Dette kan være aktuelt hvis soppen har spredd seg til neglene eller hvis lokalbehandling ikke har vært tilstrekkelig effektiv.

Hjemmebehandlinger

Det finnes også en rekke hjemmebehandlinger som kan hjelpe mot sopp. En av de mest effektive er å holde føttene tørre og luftige. Dette kan oppnås ved å bruke sokker og sko som puster godt, og ved å skifte sokker og sko ofte.

Tea tree olje er en annen populær hjemmebehandling. Oljen kan påføres direkte på det berørte området, eller blandes med en baseolje og brukes som en fotkrem. Andre hjemmebehandlinger inkluderer eddikbad, sitronsaft og hvitløk.

Forebyggende tiltak

For å forebygge mot sopp er det viktig å opprettholde god fothygiene. Dette kan oppnås ved å vaske føttene daglig, tørke dem godt og bruke sokker og sko som puster godt. Det kan også være lurt å unngå å gå barfot på offentlige steder som svømmebassenger og dusjer.

Hvis du allerede har hatt tinea pedis, er det viktig å fortsette behandlingen i 1-2 uker etter symptomfrihet for å hindre tilbakefall.

Relatert: Krystallsyke: Alt du trenger å vite

Forekomst og epidemiologi

Symptomene på fotsopp inkluderer kløe, rødhet, flassing og blemmer mellom tærne.
Symptomene på fotsopp inkluderer kløe, rødhet, flassing og blemmer mellom tærne.

Fotsopp er en overfladisk soppinfeksjon som er antakelig den vanligste hudlidelsen i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet finnes fotsopp hos rundt ti prosent av befolkningen [1]. Tilstanden er vanligere blant tenåringer og unge voksne [2].

Fotsopp er forårsaket av dermatofytter, som er en type sopp som trives i varme og fuktige omgivelser [1]. Infeksjonen kan oppstå når man går barbeint på offentlige steder som svømmehaller, treningsstudioer eller dusjanlegg [2].

Symptomene inkluderer kløe, rødhet, flassing og blemmer mellom tærne. I noen tilfeller kan infeksjonen spre seg til resten av foten og til neglene [1].

Fotsopp kan behandles med lokalbehandling, som inkluderer antifungal krem eller salve. I tilfeller der infeksjonen har spredt seg til neglene, kan det være nødvendig med en kombinasjon av lokalbehandling og tablettbehandling [2].

Fotsopp er en vanlig tilstand som kan forebygges ved å holde føttene tørre og rene, bruke egne sko og sokker, og unngå å gå barbeint på offentlige steder [1].

Kilder:
[1] FHI – Folkehelseinstituttet. Tinea pedis – Veileder for helsepersonell. Oppdatert 18.12.2018. Tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/sm/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/fotsopp—veileder-for-helsepersone/?term=
[2] NEL – Norsk Elektronisk Legehåndbok. Tinea pedis. Sist oppdatert: 11. sep. 2023. Tilgjengelig fra: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/hud/tilstander-og-sykdommer/skjellende-hudlidelser/tinea-pedis

Ofte stilte spørsmål

Dame peker mot spørsmålstegn.

Hvordan kan man identifisere symptomer?

Fotsopp er en vanlig infeksjon som kan oppstå på føttene. Symptomene inkluderer kløe, brennende følelse, flassende hud og fortykket hud på føttene. Noen ganger kan det også oppstå blemmer og sår på føttene.

Hvilke hjemmemetoder er effektive mot fotsopp?

Det finnes flere hjemmemetoder som kan være effektive. Disse inkluderer å holde føttene tørre og rene, bruke antifungal fotkrem, bruke antifungal pulver eller spray i skoene, og unngå å dele sko og sokker med andre.

Kan fotsopp forårsake blemmer på føttene?

Ja, fotsopp kan forårsake blemmer på føttene. Dette er vanligvis et symptom på en mer alvorlig infeksjon, og det er viktig å oppsøke lege hvis man opplever dette symptomet.

Hvilke behandlingsmuligheter finnes?

Det finnes flere behandlingsmuligheter, blant annet reseptbelagte antifungal medisiner, antifungal fotkrem, antifungal pulver eller spray, og fotbad med eddik eller saltvann. Det er viktig å oppsøke lege hvis man opplever alvorlige symptomer eller hvis hjemmemetoder ikke fungerer.

Er fotsopp smittsomt, og hvordan kan man forhindre spredning?

Ja, fotsopp er smittsomt og kan spre seg fra person til person. For å forhindre spredning av fotsopp, bør man unngå å dele sko og sokker med andre, bruke sandaler i offentlige dusjer og garderober, og holde føttene tørre og rene.

Er det trygt å behandle fotsopp under graviditet?

Det er viktig å oppsøke lege før man behandler fotsopp under graviditet, da noen medisiner kan være skadelige for fosteret. Det er imidlertid flere hjemmemetoder som kan være trygge å bruke under graviditet, inkludert fotbad med eddik eller saltvann og bruk av antifungal fotkrem eller pulver.

Bestill time
Facebook
Twitter
LinkedIn
Noen artikkler som kan være intressante for deg:

Genital herpes (HSV) – symptomer og årsaker

Hva gjør lilla shampoo? Tips, triks og bruksområder i 2024

Injeksjonsbehandling: Alt du trenger å vite

Viagra: Bruksområder, bivirkninger og dosering

Velg lokasjon👇🏼

📣 På grunn av stor pågang, vil kunder som bestiller time i juni fortsatt få 20% rabatt på injeksjoner.